menu

[vgn] - wegańskie
[vg] - wegetariańskie
[bg] - bezglutenowe
[bm] - bezmleczne
Hamsa w Twoim
domu dzięki:
[vgn] - wegańskie
[vg] - wegetariańskie
[bg] - bezglutenowe
[bm] - bezmleczne
Hamsa w Twoim
domu dzięki:

śniadanie

podawane do 13:00
(do każdego śniadania do wyboru: americano, espresso, herbata, świeży sok | 5,00)

 

szakszuka | 19,50

jajko sadzone, duszone w aromatycznej
papryce i pomidorach z dodatkiem cebuli,
podawane na patelni z ciepłą laffą, sosem tahini i masłem
*dodatki do szakszuki
(szpinak/feta/ser kozi)  | 3,50

[vg, bg, bm, (vgn – bez jajka)]

 

tosty z chały własnego wypieku | 16,50

z domowymi konfiturami: marchewkowa z brandy, cytrynowa z kardamonem, masło z jabłek

[vg]

 

jerozolimskie śniadanie | 19,00

ciepły chleb laffa, oliwki, ser labneh, sałatka izraelska,  jajecznica z trzech jaj

 

 

sobotni bufet - i jesz ile chcesz

weekendowe śniadanie? Wpadaj na bliskowschodni bufet. Oprócz stałych propozycji, co tydzień szykujemy dla Was coś specjalnego!

…a w menu:

muhammara | babaganush | hummus | hummus z mango | labneh | pasztet wegetarański z zielonego groszku i orzechów włoskich | domowe konfitury | domowa granola z jogurtem naturalnym, mlekiem | szakszuka | jajecznica | oliwki | papryczki pepperoni | świeże warzywa | twaróg

 


* w każdą sobotę i niedziel od 9-12

mezze

przekąski i dipy (150g) podawane z pieczywem laffa

hummus a la Abu Gosh | 14,90

klasyczny hummus z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, cytryny i czosnku

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus Maghrebu | 15,40

hummus z dodatkiem pikantnej pasty harissa

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z Akko | 16,20

hummus z dodatkiem prażonych orzechów pinii i soczystym granatem

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z suszonymi pomidorami | 16,20

hummus z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z mango i żurawiną | 16,20

hummus z dodatkiem świeżego mango i sosem z żurawiny

[vg, vgn, bg, bm]

 

cytrynowe piure | 15,50

pochodzące z Iraku cytrynowe piure z czerwonej soczewicy i ryżu z dodatkiem szalotki i kolendry, czerwonej papryki oraz mięty; gotowane na bulionie warzywnym

[vg, vgn, bm]

 

falafel | 14,90

smażone w głęboki tłuszczu kuleczki z ciecierzycy, kolendry i pietruszki podane z pikantnym sosem

[vg, vgn, bm, bg]

 

labneh z za’atarem | 17,90

kulki z dojrzałego labneh obtaczane w za’atarze i marynowane w oliwie z dodatkiem świeżych ziół

[vg, bg]

 

jebneeh | 16,90

smażony ser z dodatkiem czarnuszki

[vg]

 

babaganoush | 17,20

dip z opiekanego nad ogniem bakłażana, sezamowej pasty tahini, czosnku i kolendry

[vg, vgn, bm, bg]

 

muhammara | 17,20

gęsty dip z prażonych orzechów włoskich, pieczonej papryki z dodatkiem melasy z granatów oraz pikantnej papryki z Aleppo

[vg, vgn, bm, bg]

 

hummus z beskidzką jagnięciną na gorąco | 25,90

(nie wlicza się do zestawu)

1 łapa | 45,40

2-3 osoby

własna kompozycja 3 mezze, pieczywo laffa, warzywa, oliwki

1 łapa | 45,40

2-3 osoby

własna kompozycja 3 mezze, pieczywo laffa, warzywa, oliwki

3 łapy | 122,40

7-9 osób

własna kompozycja 9 mezze, pieczywo laffa, warzywa, oliwki

sałaty

pomarańczowa sałatka | 17,50

rukola, pomarańcze, granat, orzech włoski, sos daktylowy

[vg, vgn, bm, bg]

 

sałatka ze słodkich ziemniaków z serem owczym | 26,80

czerwony grapefruit, prażone nasiona dyni, prażone migdały, sos z melasy granatowej

[vg]

tabbouleh | 18,90

zielona sałatka tabbouleh bazująca na natce pietruszki oraz kaszy bulgur, podana z pomidorami z zieloną papryką, świeżą miętą, granatem oraz sokiem z cytryny

[vg, vgn, bm]

zupy

zielona zupa | 13,90

wegański bulion z dodatkiem selera naciowego, ziemniaków, cebuli, zielonej papryki, pora oraz ryżu

[vgn]

 

harira | 18,80

rozgrzewająca gęsta zupa marokańska z ciecierzycą, wołowiną i makaronem orzo

[bm]

 

chreime | 20,90

gęsta, pikantna zupa rybna (dorsz) z kuchni Żydów północnoafrykańskich

[bg, bm]

mięso

tadżyn z kurczaka z z klementynkami | 61,00

*porcja dla dwóch osób
tadżyn drobiowy z klemntynkami, koprem włoskim, cukrem trzcinowym, musztardą i sokiem z pomarańczy, podany z bulgurem oraz sałatką

[bm]

 

izraelski szaszłyk drobiowy | 37,80

soczyste grillowane kawałki udek z kurczaka w cytrynowej marynacie, podane z chlebem laffa lub bulgurem i sałatką oraz sosami

[bm – z sosem tahini, bg – bez chleba laffa lub bulguru]

 

kebab wołowy | 39,80

grillowane mielone mięso z kolendrą i cebulą podane z chlebem laffa lub bulgurem z sałatką oraz sosami

[bg – bez chleba laffa lub bulguru]

 

rostbef | 51,80

*rostbef marynowana w baharacie (arabska mieszanka przypraw: kardamon, kolendra, kmin rzymski, ziele angielskie, goździki, gałka muszkatołowa i papryka)
podana z pieczonymi w ziołach ziemniakami i z sałatką

 

kefta jagnięca z tadżyna |  64,90

*porcja dla dwóch osób
mielona jagnięcina serwowana w tradycyjnie marokański sposób – w postaci niewielkich kulek przyprawionych mieszanką północnoafrykańskich przypraw z dodatkiem szafranu, świeżej kolendry, mięty, wolnoduszonych we własnym sosie; podana z pieczywem laffa lub bulgurem i sałatką

[bg – bez chleba laffa lub bulguru]

 

kanapki Pastrami |  49,80
klasyczna: ser cheddar, ogórek kiszony, cebula, musztarda, pastrami wołowe

kanapka reuben: ser szwajcarski, kiszona kapusta, sos majonezowy, pastrami wołowe

bez mięsa

stir-fry | 31,70

bulgur z suszonymi pomidorami, fetą, świeżym szpinakiem, szalotką oraz pestkami dyni

[vg]

 

burek ze szpinakiem | 26,4

faszerowane ciasto filo z nadzieniem ze szpinakiem oraz fetą

[vg]

 

burek z bakłażanem | 26,90

faszerowane ciasto filo z nadzieniem z bakłażana oraz sera feta

[vg]

ryby

pstrąg z pomidorami | 68,90

faszerowany siekanymi pomidorami z natką pietruszki, świeżej mięty, bazylią podany z pieczonymi w ziołach ziemniakami oraz warzywami

[bm]

 

faszerowana dorada | 78,90

orzechy włoskie, tahina, czosnek, natka pietruszki, mielony kumin rzymski, cytryna podana z pieczonymi w ziołach ziemniakami oraz warzywami

[bm]

 

desery

bliskowschodnie ciasto czekoladowe | 12,60

intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kardamonu i wody różanej, podane na zimno z bitą śmietaną

[bg]

 

knafeh | 13,80

palestyński deser z cienkich nitek ciasta kadayif, sera nablusi oraz syropu atar, wody różanej i szafranu – podany na ciepło

 

malabi | 13,60

popularny w Izraelu waniliowy deser z dodatkiem wody pomarańczowej, podany na zimno

 

baklava | 15,20

lewantyjski słodki deser z ciasta filo i orzechów, podany w trzech małych kawałkach