podawane do 13:00
szakszuka | 37,00
jajko sadzone, duszone w aromatycznej
papryce i pomidorach z dodatkiem cebuli,
podawane na patelni z ciepłym pieczywem, sosem tahini
[vg, bg, bm, (vgn – bez jajka)]
tosty z chały własnego wypieku | 35,00
z domowymi konfiturami: marchewkowa z brandy, masło z jabłek i sezonowymi owocami
[vg]
wytrawne tosty z chały | 36,00
z jajkiem, awokado z dodatkiem rukoli, granatem oraz pesto z bazylii
[vg]
jerozolimskie śniadanie | 34,00
jajecznica z trzech jaj ze szczypiorkiem, podana na grzance, oliwki, ser labneh, sałatka
weekendowe śniadanie? Wpadaj na bliskowschodni bufet. Oprócz stałych propozycji, co tydzień szykujemy dla Was coś specjalnego!
…a w menu:
muhammara | babaganush | hummus | hummus z żurawiną | labneh | pasztet wegetarański z zielonego groszku i orzechów włoskich | domowe konfitury | domowa granola z jogurtem naturalnym, mlekiem | szakszuka | kofta | oliwki | papryczki pepperoni | świeże warzywa | dżadżyk | bliskowschodnie wrapy | sałatka z cieciory z harrisą | tabbuleh i wiele innych pyszności – 40,00
* w każdą sobotę i niedzielę od 9-12
przekąski i dipy (150g) podawane z pieczywem
hummus a la Abu Gosh | 23,00
klasyczny hummus z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, cytryny i czosnku
[vg, vgn, bg, bm]
hummus z Maghrebu | 26,00
hummus z dodatkiem pikantnej pasty harissa
[vg, vgn, bg, bm]
hummus z Akko | 26,50
hummus z dodatkiem prażonych orzechów pinii i soczystym granatem i natką pietruszki
[vg, vgn, bg, bm]
hummus z suszonymi pomidorami | 28,00
hummus z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii
[vg, vgn, bg, bm]
falafel | 25,00
smażone w głębokim tłuszczu placki z ciecierzycy, kolendry i pietruszki, podane z pikantnym sosem
[vg, vgn, bm, bg]
labneh z za’atarem | 27,50
kulki z dojrzałego labneh obtaczane w za’atarze i marynowane w oliwie z dodatkiem świeżych ziół
[vg, bg]
jebneeh | 28,00
smażony owczy ser z dodatkiem czarnuszki
[vg]
babaganoush | 28,00
dip z opiekanego nad ogniem bakłażana, sezamowej pasty tahini, czosnku i kolendry
[vg, vgn, bm, bg]
muhammara | 28,00
gęsty dip z prażonych orzechów włoskich, pieczonej papryki z dodatkiem melasy z granatów oraz pikantnej papryki
[vg, vgn, bm, bg]
hummus z beskidzką jagnięciną na gorąco | 44,00
(nie wlicza się do zestawu)
izraelski półmisek | 42,00
klasyczny hummus podany z falafelem, marynowaną ostrą papryką, rzepą, cebulą, oliwkami, sumakiem oraz kiszonym ogórkiem
[vg, vgn, bm]
(nie wlicza się do zestawu)
1 łapa | 87,00
2-3 osoby
własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
2 łapy | 154,00
4-6 osób
własna kompozycja 6 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
3 łapy | 210,00
7-9 osób
własna kompozycja 9 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
1 łapa | 87,00
2-3 osoby
własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
2 łapy | 154,00
4-6 osób
własna kompozycja 6 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
3 łapy | 210,00
7-9 osób
własna kompozycja 9 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
1 łapa | 87,00
2-3 osoby
własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
2 łapy | 154,00
4-6 osób
własna kompozycja 6 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
3 łapy | 210,00
7-9 osób
własna kompozycja 9 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki
sałatka z kurczakiem i awokado | 52,00
grillowany kurczak podany z serem owczym, jabłkiem, awokado, na sałacie z sosem na bazie kaparów oraz pomarańczy z jabłkiem i pomidorkami koktajlowymi
sałatka z wędzoną rybą | 54,00
sałata rzymska, awokado, burrata, granat, jajo sous vide, sumak, pestki dyni, mizuna
sałatka z żurawiną | 48,00
kasza freekeh podana z czerwoną cebulą, migdałami, koperkiem, kolendrą z dodatkiem granatu, melasy z granatów
chreime | 35,50
gęsta, zupa rybna (dorsz, łosoś) z kuchni Żydów północnoafrykańskich z dodatkiem ciecierzycy, cebuli, dzikiego ryżu i pasty szafranowej
harira | 34,00
rozgrzewająca gęsta zupa marokańska z ciecierzycą, wołowiną selerem naciowym, czerwoną soczewicą i makaronem orzo
[bm]
zupa cebulowa z grzanką | 29,00
rozgrzewająca zupa na bulionie warzywnym z cebulą, białym winem, tymiankiem z grzanką z serem i oliwą
tadżyn z kurczaka z kozieradką | 141,00/ 75,00
*porcja dla dwóch osób/porcja dla jednej osoby
aromatyczny kurczak marynowany w mieszance bliskowschodnich przypraw, podany z gęstym sosem pomidorowym na kuskusie perłowym z warzywami oraz sałatką
izraelski szaszłyk drobiowy | 69,00
soczyste grillowane kawałki udek z kurczaka w marynacie cebulowo-cytrynowej oraz tymianku, podane z pieczywem, kuskusem perłowym z warzywami i sałatką oraz sosami
[bm – z sosem tahini, bg – bez pieczywa lub kuskusu]
kebab wołowy | 73,00
grillowane mielone mięso wołowe z kolendrą, pietruszką i cebulą podane z pieczywem, kuskusem perłowym z warzywami i sałatką oraz z sosami
[bg – bez pieczywa lub kuskusu]
kebab jagnięcy | 76,00
grillowane mielone mięso jagnięce z kolendrą, pietruszką, cynamonem podane z pieczywem, kuskusem perłowym z warzywami oraz z sałatką i sosami
[bg – bez pieczywa oraz kuskusu, bm – z sosem tahini]
tadżyn wołowy (porcja dla dwóch osób) | 151,00/ 79,00
*porcja dla dwóch osób ja dla jednej osoby
aromatyczna wołowina marynowana w mieszance bliskowschodnich przypraw, podana z sosem z pomidorów, selerem naciowym na kuskusie perłowym z warzywami i z sałatką
jagnięcina po marokańsku podana w tadżynie | 172,00/89,00
*porcja dla dwóch osób/ porcja dla jednej osoby
aromatyczna, słodka jagnięcina z morelami oraz migdałami podana na kuskusie perłowym z warzywami oraz z sałatką
kanapki pastrami | 72,00
Hamsa pastrami: pastrami wołowe, muhammara, beskidzki owczy ser, jalapeno, kiszony ogórek, szalotka oraz mix sałat
Klasyczne pastrami | 72,00
pastrami wołowe z kiszoną kapustą i sosem miodowo-musztardowym, ser cheddar i ogórek kiszony
kaszotto ze szparagami | 49,00
dwa rodzaje bulguru z czerwoną soczewicą podane z zielonym groszkiem, bobem, świeżym chilli, masłem oraz z sumakiem
[vgn]
szakszuka z falafelem oraz z pesto bazyliowym | 54,00
jajko sadzone, duszone w aromatycznej papryce i pomidorach z dodatkiem cebuli, jalapeno z pesto bazyliowym, pieczywem, falafelami i owczym serem
[vg, vgn – z tofu]
[bg – bez pieczywa
Pieczony bakłażan z oliwą pomarańczową | 53,00
podana z jogurtem naturalnym ze świeżą miętą, koperkiem, pietruszką, serem Szafran oraz z granatem
labraks z kaszotto i krewetką | 75,00
filet z labraksa na kaszotto z kaszy bulgur oraz z czerwonej soczewicy ze świeżym szpinakiem, serem owczym podany z krewetką, szafranem oraz z sosem
krewetki tygrysie | 77,00
podane w maślano- czosnkowym sosie z dodatkiem soku z cytrusów, świeżego chilli, natki pietruszki, sumaku, białego wina oraz pieczywa
malabi | 28,00
popularny w Izraelu deser z dodatkiem wody różanej z musem z malin, podany na zimno
baklava | 30,00
lewantyjski słodki deser z ciasta filo i pistacji, podany w trzech małych kawałkach
lody ciasteczkowe oreo z owocami sezonowymi i musem malinowym