menu

[vgn] - wegańskie
[vg] - wegetariańskie
[bg] - bezglutenowe
[bm] - bezmleczne
Hamsa w Twoim
domu dzięki:
[vgn] - wegańskie
[vg] - wegetariańskie
[bg] - bezglutenowe
[bm] - bezmleczne
Hamsa w Twoim
domu dzięki:

śniadanie

podawane do 13:00

 

szakszuka | 40,00

jajko sadzone, duszone w aromatycznej
papryce i pomidorach z dodatkiem cebuli,
podawane na patelni z ciepłym pieczywem, sosem tahini

[vg, bg, bm, (vgn – bez jajka)]

 

tosty z chały własnego wypieku | 39,50

z domowymi konfiturami: marchewkowa z brandy, masło z jabłek i sezonowymi owocami

[vg]

wytrawne tosty z chały | 41,00

z jajkiem, awokado z dodatkiem rukoli, granatem oraz pesto z bazylii

[vg]

 

jerozolimskie śniadanie | 38,00

jajecznica z trzech jaj ze szczypiorkiem, podana na grzance, oliwki, ser labneh, sałatka

 

 

weekendowy bufet - i jesz ile chcesz!

weekendowe śniadanie? Wpadaj na bliskowschodni bufet. Oprócz stałych propozycji, co tydzień szykujemy dla Was coś specjalnego!

…a w menu:

muhammara | babaganush | hummus | hummus z żurawiną | labneh | pasztet wegetarański z zielonego groszku i orzechów włoskich | domowe konfitury | domowa granola z jogurtem naturalnym, mlekiem | szakszuka | kofta | oliwki | papryczki pepperoni | świeże warzywa | dżadżyk | bliskowschodnie wrapy | sałatka z cieciory z harrisą | tabbuleh i wiele innych pyszności – 38,00 

 


* w każdą sobotę i niedzielę od 9-12

mezze

przekąski i dipy (150g) podawane z pieczywem 

hummus a la Abu Gosh | 23,00

klasyczny hummus z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, cytryny i czosnku

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z Maghrebu | 26,50

hummus z dodatkiem pikantnej pasty harissa

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z Akko | 26,00

hummus z dodatkiem prażonych orzechów pinii i soczystym granatem i natką pietruszki

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z suszonymi pomidorami | 28,50

hummus z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii

[vg, vgn, bg, bm]

 

falafel | 24,00

smażone w głębokim tłuszczu placki z ciecierzycy, kolendry i pietruszki, podane z pikantnym sosem

[vg, vgn, bm, bg]

 

labneh z za’atarem | 28,50

kulki z dojrzałego labneh obtaczane w za’atarze i marynowane w oliwie z dodatkiem świeżych ziół

[vg, bg]

 

jebneeh | 29,50

smażony owczy ser z dodatkiem czarnuszki

[vg]

 

babaganoush | 29,50

dip z opiekanego nad ogniem bakłażana, sezamowej pasty tahini, czosnku i kolendry

[vg, vgn, bm, bg]

 

muhammara | 29,50

gęsty dip z prażonych orzechów włoskich, pieczonej papryki z dodatkiem melasy z granatów oraz pikantnej papryki

[vg, vgn, bm, bg]

 

hummus z beskidzką jagnięciną na gorąco | 45,50

(nie wlicza się do zestawu)

 

izraelski półmisek | 45,50

klasyczny hummus podany z falafelem, marynowaną ostrą papryką, rzepą, cebulą, oliwkami, sumakiem oraz kiszonym ogórkiem

[vg, vgn, bm]

(nie wlicza się do zestawu)

 

mutabal | 40,00

klasyczny hummus podany z pieczonym bakłażanem, pomidorami, świeżą pietruszką, czosnkiem oraz chilli

[vg, vgn, bm]

(nie wlicza się do zestawu)

 

 

 

 

 

 

1 łapa | 85,00

2-3 osoby

własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

2 łapy | 150,00

4-6 osób

własna kompozycja 6 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

3 łapy | 199,00

7-9 osób

własna kompozycja 9 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

1 łapa | 85,00

2-3 osoby

własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

2 łapy | 150,00

4-6 osób

własna kompozycja 6 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

3 łapy | 199,00

7-9 osób

własna kompozycja 9 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

1 łapa | 85,00

2-3 osoby

własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

2 łapy | 150,00

4-6 osób

własna kompozycja 6 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

3 łapy | 199,00

7-9 osób

własna kompozycja 9 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

 

sałaty

sałatka z kurczakiem i awokado | 54,00

grillowany kurczak podany z serem owczym, jabłkiem, awokado, na sałacie z sosem na bazie kaparów oraz pomarańczy z jabłkiem i pomidorkami koktajlowymi

 

carpaccio z buraka | 38,50

burak podany z serem owczym, pesto z bazylii, kaparami, pistacjami oraz sosem z melasy z granatów, malin oraz octu balsamicznego

[vg,gf]

 

sałatka z kozim karmelizowanym serem | 54,00

podana na roszponce, szpinaku, rukoli z winogronem, gruszką, żurawiną oraz z pestkami słonecznika, płatami migdałów i z malinowym vinegret

[vg]

 

 

zupy

chreime | 36,50

gęsta, zupa rybna (dorsz, łosoś) z kuchni Żydów północnoafrykańskich z dodatkiem ciecierzycy, cebuli, dzikiego ryżu i pasty szafranowej

 

 

harira | 37,50

rozgrzewająca gęsta zupa marokańska z ciecierzycą, wołowiną selerem naciowym, czerwoną soczewicą i makaronem orzo

[bm]

 

krem z cukinii | 33,50

podany z ciecierzycą, chipsem z jarmużu, aquafabą z dodatkiem świeżej mięty oraz z pieczonym czosnkiem i białym winem

[vg,vgn,bm,bm]

 

 

mięso

tadżyn z kurczaka z kozieradką | 135,00

*porcja dla dwóch osób
aromatyczny kurczak marynowany w mieszance bliskowschodnich przypraw, podany z gęstym sosem pomidorowym na kuskusie perłowym  z warzywami oraz sałatką

 

izraelski szaszłyk drobiowy | 65,50

soczyste grillowane kawałki udek z kurczaka w marynacie cebulowo-cytrynowej oraz tymianku, podane z pieczywem, kuskusem perłowym z warzywami i sałatką oraz sosami

[bm – z sosem tahini, bg – bez pieczywa  lub kuskusu]

 

kebab wołowy | 72,00

grillowane mielone mięso wołowe z kolendrą, pietruszką i cebulą podane z pieczywem, kuskusem perłowym z warzywami i sałatką oraz z sosami

[bg – bez pieczywa  lub kuskusu]

kebab jagnięcy | 75,00

grillowane mielone mięso jagnięce z kolendrą, pietruszką, cynamonem podane z pieczywem, kuskusem perłowym z warzywami oraz z sałatką i sosami

[bg – bez pieczywa oraz kuskusu, bm – z sosem tahini]

 

tadżyn wołowy (porcja dla dwóch osób) | 146,00

aromatyczna wołowina marynowana w mieszance bliskowschodnich przypraw, podana z sosem z pomidorów, selerem naciowym na kuskusie perłowym z warzywami i z sałatką

 

jagnięcina po marokańsku podana w tadżynie |  156,00

*porcja dla dwóch osób

aromatyczna, słodka jagnięcina z morelami oraz migdałami podana na kuskusie perłowym z warzywami oraz z sałatką

 

kanapki pastrami |  75,50

Hamsa pastrami: pastrami wołowe, muhammara, beskidzki owczy ser, jalapeno, kiszony ogórek, szalotka oraz mix sałat

Klasyczne pastrami | 75,50

pastrami wołowe z kiszoną kapustą i sosem miodowo-musztardowym, ser cheddar i ogórek kiszony

bez mięsa

kaszotto ze szparagami | 51,00

dwa rodzaje bulguru z czerwoną soczewicą podane z zielonym groszkiem, bobem, świeżym chilli, masłem oraz z sumakiem

 

[vgn]

 

burek ze szpinakiem | 46,00

faszerowane ciasto filo z nadzieniem ze szpinakiem, serem owczym oraz mlekiem kokosowym, z migdałami i czarnuszką podany z sosem miętowym

[vg]

szakszuka z falafelem oraz z pesto bazyliowym | 55,00

jajko sadzone, duszone w aromatycznej papryce i pomidorach z dodatkiem cebuli, jalapeno z pesto bazyliowym, pieczywem, falafelami i owczym serem

[vg, vgn – z tofu]
[bg – bez pieczywa

 

 

 

 

 

ryby

labraks z kaszotto i krewetką | 87,00

filet z labraksa na kaszotto z kaszy bulgur oraz z czerwonej soczewicy ze świeżym szpinakiem, serem owczym podany z krewetką, szafranem oraz z sosem

 

krewetki tygrysie | 79,00

podane w maślano- czosnkowym sosie z dodatkiem soku z cytrusów, świeżego chilli, natki pietruszki, sumaku, białego wina oraz pieczywa

 

 

 

desery

 

knafeh | 31,50

palestyński deser z cienkich nitek ciasta kadayif, sera nablusi oraz syropu atar, wody różanej, szafranu, granata oraz mięty – podany na ciepło

 

malabi | 33,00

popularny w Izraelu  deser z dodatkiem wody różanej z musem z malin, podany na zimno

 

baklava | 31,00

lewantyjski słodki deser z ciasta filo i pistacji, podany w trzech małych kawałkach

deser lodowy | 36,00

lody ciasteczkowe oreo z owocami sezonowymi i musem malinowym