menu

[vgn] - wegańskie
[vg] - wegetariańskie
[bg] - bezglutenowe
[bm] - bezmleczne
Hamsa w Twoim
domu dzięki:
[vgn] - wegańskie
[vg] - wegetariańskie
[bg] - bezglutenowe
[bm] - bezmleczne
Hamsa w Twoim
domu dzięki:

śniadanie

podawane do 13:00
(do każdego śniadania do wyboru: americano, espresso, herbata, świeży sok | 5,00)

 

szakszuka | 20,90

jajko sadzone, duszone w aromatycznej
papryce i pomidorach z dodatkiem cebuli,
podawane na patelni z ciepłą laffą, sosem tahini i masłem
*dodatki do szakszuki
(szpinak/feta/ser kozi)  | 3,50

[vg, bg, bm, (vgn – bez jajka)]

 

tosty z chały własnego wypieku | 18,90

z domowymi konfiturami: marchewkowa z brandy, cytrynowa z kardamonem, masło z jabłek

[vg]

 

jerozolimskie śniadanie | 19,20

ciepły chleb laffa, oliwki, ser labneh, sałatka izraelska,  jajecznica z trzech jaj

 

 

weekendowy bufet - i jesz ile chcesz!

weekendowe śniadanie? Wpadaj na bliskowschodni bufet. Oprócz stałych propozycji, co tydzień szykujemy dla Was coś specjalnego!

…a w menu:

muhammara | babaganush | hummus | hummus z żurawiną | labneh | pasztet wegetarański z zielonego groszku i orzechów włoskich | domowe konfitury | domowa granola z jogurtem naturalnym, mlekiem | szakszuka | kofta | oliwki | papryczki pepperoni | świeże warzywa | dżadżyk | bliskowschodnie wrapy | sałatka z cieciory z harrisą | tabbuleh i wiele innych pyszności

 


* w każdą sobotę i niedziel od 9-12

mezze

przekąski i dipy (150g) podawane z pieczywem 

hummus a la Abu Gosh | 15,50

klasyczny hummus z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, cytryny i czosnku

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus Maghrebu | 16,20

hummus z dodatkiem pikantnej pasty harissa

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z Akko | 16,50

hummus z dodatkiem prażonych orzechów pinii i soczystym granatem

[vg, vgn, bg, bm]

 

hummus z suszonymi pomidorami | 17,10

hummus z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii

[vg, vgn, bg, bm]

 

puree z bobu | 14,50

puree z łuskanego bobu oraz świeżego szpinaku z dodatkiem soku z cytryny oraz kminu rzymskiego

 

[vg, vgn, bg, bm]

 

falafel | 15,50

smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, kolendry i pietruszki, podane z pikantnym sosem

[vg, vgn, bm, bg]

 

labneh z za’atarem | 18,10

kulki z dojrzałego labneh obtaczane w za’atarze i marynowane w oliwie z dodatkiem świeżych ziół

[vg, bg]

 

jebneeh | 18,20

smażony owczy ser z dodatkiem czarnuszki

[vg]

 

babaganoush | 17,50

dip z opiekanego nad ogniem bakłażana, sezamowej pasty tahini, czosnku i kolendry

[vg, vgn, bm, bg]

 

muhammara | 17,90

gęsty dip z prażonych orzechów włoskich, pieczonej papryki z dodatkiem melasy z granatów oraz pikantnej papryki z Aleppo

[vg, vgn, bm, bg]

 

hummus z beskidzką jagnięciną na gorąco | 26,20

(nie wlicza się do zestawu)

 

 

 

 

 

 

1 łapa | 48,40

2-3 osoby

własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

1 łapa | 48,40

2-3 osoby

własna kompozycja 3 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

3 łapy | 126,40

7-9 osób

własna kompozycja 9 mezze, pieczywo, warzywa, oliwki

sałaty

sałatka z figą | 29,50

figi podane na rukoli i bazylii z musztardą dijon, szalotką, granatem oraz z twarogiem kozim

[vg, bg, vgn – z tofu]

sałatka ze słodkich ziemniaków z serem owczym | 26,80

czerwony grapefruit, prażone nasiona dyni, prażone migdały, sos z melasy granatowej

[vg]

sałatka marokańska | 31,90

pieczona jagnięcina z gotowaną ciecieżycą, szalotką, podana na jarmużu

[bg, bm]

zupy

krem z buraka | 16,90

krem z buraka połączony z sokiem jabłkowym oraz ananasowym z dodatkiem melasy z granatów, podany z jogurtem kozim, pistacjami oraz ze świeżą miętą

[vg, bg]

 

harira | 19,70

rozgrzewająca gęsta zupa marokańska z ciecierzycą, wołowiną i makaronem orzo

[bm]

 

 

mięso

tadżyn z kurczaka z kozieradką | 67,20

*porcja dla dwóch osób
aromatyczny kurczak marynowany w mieszance bliskowschodnich przypraw podany z gęstym sosem pomidorowym z bulgurem z warzywami oraz sałatką

 

izraelski szaszłyk drobiowy | 39,80

soczyste grillowane kawałki udek z kurczaka w cytrynowej marynacie, podane z chlebem laffa lub bulgurem i sałatką oraz sosami

[bm – z sosem tahini, bg – bez chleba laffa lub bulguru]

 

kebab wołowy | 39,90

grillowane mielone mięso z kolendrą i cebulą podane z chlebem laffa lub bulgurem z sałatką oraz sosami

[bg – bez chleba laffa lub bulguru]

kebab jagnięcy | 45,20

grillowane, mielone mięso jagnięce z kolendrą, pietruszką, cynamonem podane z pieczywem laffalub bulgurem z warzywami oraz z sałatką

[bg – bez pieczywa laffa oraz bulguru, bm – z sosem tahini]

 

bliskowschodni antrykot | 69,80

antrykot marynowany w baharacie (arabska mieszanka przypraw: kardamon, kolendra, kmin rzymski, ziele angielskie, goździki, gałka muszkatałowa i papryka)
podana z pieczonymi w ziołach ziemniakami i z sałatką

 

jagnięcina po marokańsku podana w tadżynie |  69,80

*porcja dla dwóch osób

aromatyczna, słodka jagnięcina z morelami oraz migdałami podana na bulgurze z warzywami oraz z sałatką

 

kanapki Pastrami |  49,90
Hamsa pastrami: pastrami wołowe, muhammara, beskidzki owczy ser, jalapeno, kiszony ogórek, szalotka oraz mix sałat

Falafel pastrami: pastrami wołowe, hummus z suszonymi pomidorami i bazylią, falafel, kiszona rzepa, papryka pepperoni oraz rukola

bez mięsa

stir-fry | 34,90

bulgur z suszonymi pomidorami, fetą, świeżym szpinakiem, szalotką oraz pestkami dyni

[vg]

 

burek ze szpinakiem | 26,90

faszerowane ciasto filo z nadzieniem ze szpinakiem oraz fetą

[vg]

szakszuka z falafelem oraz z pesto bazyliowym | 36,50

duszona, aromatyczna papryka, cebula, pomidory, jajko, ostra papryka podana z falafelami oraz z pesto z bazylii i z fetą

[vg, vgn – z tofu]

 

 

 

 

 

ryby

|labraks z kaszotto i krewetką | 66,20

filet z labraksa podany na kaszotto z kaszy bulgur oraz z czerwonej soczewicy ze świeżym szpinakiem, serem jeebneh podany z krewetką oraz z sosem mango

 

 

 

desery

 

knafeh | 16,50

palestyński deser z cienkich nitek ciasta kadayif, sera nablusi oraz syropu atar, wody różanej i szafranu – podany na ciepło

 

malabi | 15,90

popularny w Izraelu  deser z dodatkiem wody różanej podany na zimno

 

baklava | 15,40

lewantyjski słodki deser z ciasta filo i orzechów, podany w trzech małych kawałkach

 

słodki hummus | 15,20

hummus klasyczny z mango podany z gruszką i granatem

 

deser lodowy | 21,50

połączenie sorbetu cytrynowego, malinowego oraz mango podane z truskawkami, gruszką, melasą z granatów, świeżą miętą oraz z płatkami kokosa